Начин на приготвяне
Смесете всички продукти за тестото и започнете да ги мачкате с пръсти, а после замесете меко хомогенно тесто. Завийте го в свежо фолио и оставете в хладилника за 30-40 минути.
След това разстелете тестото равномерно в намаслена тава, като покривете и стените. Сложете да се пече в умерена фурна до зачервяване.
През това време се заемете с плънката. Бланширайте за кратко в кипяща подсолена вода ситно нарязания лапад.
Разбийте добре яйцата, добавете натрошеното сирене и нарязаната на ситно шунка, магданоза и черен пипер на вкус. Прибавете лапада и разбъркайте добре.
Подредете върху запечения блат шайби домат (а може и да го нарежете ситно в плънката), изсипете плънката отгоре, поръсете с настъргания кашкавал и сложете киша с лапад да се запече до готовност.
Вкусен пролетен киш! Ако не обичате месо, може да приготвите и само киш със зелении, без да слагате шунка.