Кишкек

редакция:
Севда АндрееваСевда Андреева
Джедай
1k991957
Кишкек1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"Това не е обикновен десерт. В някои краища на България той е познат под името кешкек и за него се носят легенди!"

Необходими продукти

  • жито - 500 г грухано
  • масло - 2 с.л.
  • сол - 1 щипка
  • пудра захар - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сваряваме измитото и почистено жито на тих огън в 1.5 подсолена вряща вода, докато водата почти изври.

Отстраняваме тенджерата от котлона, покриваме я с одеяло и оставяме да почине за 10 часа.

Заливаме го с препържено масло и подслаждаме на вкус с пудра захар.

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Това е една от най-старите рецепти за приготвяне на жито, дори преди да се изобрети хляба или по-точно първите му форми - пазлама (т.нар. Ливански хляб или по нашему - тикълник). Кешкекът е бил най-честата храна за изхранване на големи групи хора - няколко десетки хиляди души войска навремето; в по близкото минало е използвано при сватби, главно по селата, където гостите са били стотици хора - почти цялото село. Разбира се рецептата е била без захар, като основна храна и то много вкусна и чакана от гостите - спомням си как питаха: “А кешкек ще има ли?”
19.01.2025 23:42
1