Начин на приготвяне
Подбират се добре узрели дюли. Нарязват се на еднакви резенчета с ширина 0. 5 см. по дължина на дюлята. Обелват се и се изчистват. Почистените резенчета се оставят в студена вода, за да не почернеят. Бланшират се за 3-4 мин. в кипяща вода, след което се поставят отново в студена.
От захарта и водата се приготвя сгъстен захарен сироп. Дюлите се изцеждат добре от водата и се поставят в сиропа. Варят се на силен огън, докато сиропът се сгъсти и дюлите станат прозрачни, 2–3 минути преди сладкото да се свали от огъня, се прибавя винената киселина и индришето.
Готовото сладко се изсипва в широки съдове , за да се охлади бързо и да запази кехлибарения си цвят. След това се насипва в буркани.
Коментари
Освен, ако не искате да получите тъмно и мътно сладко, какво пък, така дюлите изпъкват...