Ezine.bg»Рецепти»Солени печива»Солен пай»Грузински пай с агнешко от бутер тесто

Грузински пай с агнешко от бутер тесто

Нина НордНина Норд
Джедай
5520
Грузински пай с агнешко от бутер тесто1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
75 мин.
Порции
8

Необходими продукти

  • бутертесто - 200 г
  • кайма - 500 г агнешка
  • чушки - 4 бр. червени
  • лук - 2 глави
  • чесън - 2 скилидки
  • маслини - 12 бр.
  • домати - 3 бр.
  • мента - 6 листенца
  • магданоз - 2 с.л. (нарязан)
  • олио - ½ ч.ч.
  • яйца - 1 бр.
  • сол - ½ ч.л.
  • черен пипер - ¼ ч.л.
  • червен пипер - ½ ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Доматите се попарват с вряла вода, обелват се и се режат на ситно. Чушките се пекат, обелват се и се разрязват на ленти. Лукът и чесънът се нарязват на ситно и се пържат 5 минути до златисто. Добавя се каймата и се пържи още 5 минути. Добавя се солта, червеният и черният пипер. Добавят се доматите, ментата и магданозът и нарязаните маслини. Добавя се яйцето и всичко се разбърква.

Тестото се разточва тънко и се разделя на две. По-голямата част се слага в тава, постлана с намазана с олио хартия за печене. Правят се стенички от тесто. Чушките се нареждат върху тестото, отгоре се слага плънката с кайма. Отгоре се похлупва с тесто и в средата се пробива дупка, за да излиза през нея парата. Пече се 40 минути на 200 градуса до златисто. Вади се и след 10 минути може да се сервира.

Рейтинг

4.3
52
41
31
20
10
Дай твоята оценка: