Сладка баница Саралия

17/07/2020
"Страхотно сладко изкушение от турската кухня!"
Приготвяне20 мин.
Готвене40 мин.
Общо60 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 522
  • Преглеждания за месеца96
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • кори за баница - 12 - 14 бр. Фамилия
  • олио - 1 к.ч. за поръсване
  • плънка
  • бадеми - смлени 1 шепа
  • тахан халва - 200 г настъргана
  • сироп
  • вода - 250 мл
  • захар - 120 г
  • сок от лимон - 1 - 2 с.л.
  • краве масло - 50 г за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бърза и вкусна саралия със смлени бадеми и тахан халва.

Халвата се рендосва на ренде, бадемите се мелят в мелничка на малки парченца.

Първо, се сварява сиропа от захар и вода, за 5 минути се оставя да се охлади, като последно се добавя лимонов сок.

Взема се една кора, поръсва се с олио, отгоре се слага втора кора, поръсва се с халва и смлени бадеми.

С тънка точилка се навива на руло. Двата края се събират към средата, за да се получи саралия, и после точилката се изважда. Може да ползвате и тънка пръчка.

В намазнена тава се нареждат баничките и отгоре се поставят парченца масло.

Сладката баница се пече в загрята фурна 180 градуса около 30-35 минути до златисто.

Изважда се и с черпак се залива със студен сироп. Оставя се на хладно за 1 нощ.

Сладката баница Саралия е чудесна за почерпка! Да си оближеш пръстите!

Италианска алуминиева незалепваща тава с дръжки
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Италианска алуминиева незалепваща тава с дръжки
38.00 лв.
Виж ››

Кръгла алуминиева тава, в която може да приготвите всичко, до което кулинарното ви вдъхновение се простира. С незалепващо покритие и удобни дръжки тя позволява лесно пренасяне, съхранение и готвене. Алуминиева тава, която е необходимост във всяка кухня!

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар