Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Кайма»Кюфтета»Кюфтета пълнени с гъби

Кюфтета пълнени с гъби

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8832k17k
Кюфтета пълнени с гъби
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
17 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
37 мин.
Порции
8
"Вижте как се приготвя чудната плънка на тези кюфтенца"

Необходими продукти

  • кайма - 700 г смес телелешка/свинска
  • гъби - 6 - 7 бр. печурки
  • лук - 1/2 глава
  • хляб - 1 филия, бял
  • яйца - 1 бр.
  • магданоз - 3 стръка
  • кимион - 1 с.л. млян
  • черен пипер - 1 ч.л. млян
  • сол - на вкус
  • олио - за пържене
  • брашно - за овалване, по желание
  • масло - 1 с.л. за гъбите, по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ако ви е омръзнало от традиционните пържени кюфтенца от кайма, предлагам ви да ги разнообразните като направите пълнени кюфтенца.

В случая не искам да бягам от традиционния вкус, затова самите печурки не овкусявам с нищо допълнително, а искам те самите да обогатят със своя характерен вкус иначе традиционните кюфтета.

Приготвям каймата от предния ден или поне 4-5 часа предварително.

За целта накисвам филията хляб във вода за 15 минути, изстисквам хубаво и слагам при каймата в дълбока купа.

Кълцам лука и магданоза на ситно, чуквам яйцето и омесвам всичко в каймата заедно със сол и подправките.

Покривам купата със стреч фолио и оставям в хладилник да престои. Преди да започна да готвя кюфтетата, изваждам сместа за час на стайна температура.

За пълнежа от гъби единственото, което правя, е да нарежа на малки парченца почистените гъби. Не ги обработвам термично, защото не е необходимо и те си се сготвят във вътрешността на кюфтето точно толкова, колкото е необходимо, за да са сочни и вкусни кюфтета. Ако все пак сви притеснява дали ще се сготвят, може да си ги задушите предварително за кратко в малко масло и щипка сол.

Количеството, което съм предложила, също е относително и плънката може да си направите да е толкова, колкото ви допада.

Взимам с навлажнени ръце от каймата, сплесквам, слагам от плънката и затварям плътно оформяйки стандартно кюфте.

Загрявам олиото на умерен огън и пържа до златисто, като понякога овалвам с брашно кюфтенцата, понякога не. Стават чудесни и по двата начина.

Добър апетит с Кюфтета пълнени с гъби!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: