Начин на приготвяне
Чушките се измиват и подсушават. Дръжките им се оставят, за да могат да се обръщат по-лесно при изпичането.
Изпичат се от всички страни на добре загрята скара или направо върху керамичния котлон на печката Печените чушки се прехвърлят в двойна найлонова торбичка и се завързват. Оставят се за десетина минути да се позадушат, за да се обелят по-лесно по-късно.
През това време се приготвя маринатата: В подходящ дълбок съд се налива оцета, солта и захарта и сместа се разбърква, докато се разтворят напълно. Добавят се нарязаните на едро скилидки чесън и скълцания на ситно магданоз. Накрая се налива и олиото и всичко се разбърква хубаво.
Лютите чушки се обелват от кожиците, дръжките им леко се подкъсяват (ако са много дълги) и връхчето на всяка чушка се цепва с нож. Потапят се в маринатата с чесъна и магданоза.
Готовите мариновани чушки могат да се сервират веднага или да се приберат в хладилника и да се консумират до няколко седмици след приготвянето им.
Ако обичаш лютичко, опитай задължително рецептите ни за пукани люти чушлета или за люти чушки без варене.