Начин на приготвяне
Сложете измитата и почистена пуйка да се вари в голяма тенджера заедно с дреболийките ѝ, ако има. Варенето отнема около 3-40 минути, след което я отцедете от водата.
Нарежете дреболийките и лука и сложете да се запържат в сгорещено олио с малко масло. Добавете измития ориз, подправките на вкус и разбъркайте, да се запържи и той, след което прибавете нарязаните по-дребно гъбки. След като всичко се позадуши, долейте 1-2 ч.ч. от бульона, в който се е варила пуйката. След като той се абсорбира от ориза, снемете плънката от огъня.
Посолете пуйката отвътре и вън и я напълнете с вкусната плънка, зашийте с дебел конец и игла.
В подходяща голяма тава разпределете нарязаното кисело зеле, объркано с олио и червен пипер на око. Отгоре сложете пуйката и я намажете с масло. завийте плътно с алуминиево фолио и пъхнете да се пече около 2 часа в не много силна фурна.
След като минат 2-та часа, махнете фолиото, при нужда намажете пак с масло и запечете до апетитен загар. През това време на няколко пъти я поливайте със соса от тавата - това ще я направи по-сочна.
Добър апетит!