Родопски пататник с кисело мляко

СтасиСтасиНовак
15/10/2018
"Родопският пататник е едно от най-вкусните традиционни български ястия, които трябва да присъстват в тефтера с рецепти на всяка домакиня "
Приготвяне15 мин.
Готвене40 мин.
Общо55 мин.
Порции5
Сготви+1 точка
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо144 560
  • Преглеждания за месеца907
  • Преглеждания за седмицата78
  • Коментари6 пъти
  • Рейтинг4.3 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите се сваряват цели, обелват се и докато са топли, се смачкват с вилица или преса. Прибавя се киселото мляко, предварително разбъркано с брашното, содата, яйцата и червения пипер.

Сместа се посолява, разбърква се добре с дървена лъжица и се изсипва в тава, обилно намазана с масло.

Пече се върху печката. Щом се изпече пататника от долната страна, се обръща на капак, за да се намаже тавата с останалата част от маслото, и се запече от другата страна.

Рейтинг

5 8
4 5
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (6)

Изпрати
Teodor Arhondaki
Teodor Arhondaki
10.12.2016 16:52
Сготвих го на фурна на 200 градуса печено за час, със олио вместо масло - по малко олио (към 50г).

Като цяло е вкусно, доста силно се отличава вкуса на царевиното брашно. Съгласен съм с готвачите над мен, които са на мнение, че това не се класифицира като пататник.

Въпреки, че не знам точното какво е пататник - идва от думата картоф(патат), на яденето вкуса главно не е на картоф а както се изрази сестра ми на кекс :)

Яденето е лесно и бързо за правене и е леко за ядене + че е може би и полезно.
1
0
Pavel D.
Pavel D.
26.09.2014 17:21
Правя го редовно! Страхотно ястийце =)
1
2
boika stamatova dimitrova
boika stamatova dimitrova
08.11.2013 17:09
много ми хареса
1
1