ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Ръжен бородински хляб

Ръжен бородински хляб

Rositsa IvanovaRositsa Ivanova
Дарт Вейдър
29542361k
Ръжен бородински хляб
27/11/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
2

Необходими Продукти

  • ръжено брашно - 1.5 кг
  • мая за хляб - 40 г био, растителна
  • вода - 800 мл
  • сол - 10 г
  • растителна мазнина
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте до леко топла 300 мл от водата и разтворете в нея маята, прибавете 300 г брашно и разбъркайте на кашица. Така оставете закваската за 12 часа на топло място.

След това я сипете в останалата топла вода, сипете и солта и постепенно останалото брашно. Замесете постепенно тестото, докато стане меко и гладко. То трябва да лепне по ръцете ви.

Покрийте го с кърпа и изчакайте да втаса за около час и половина.

След това го премесете с намокрени в топла вода ръце. Покрийте пак с кърпата, изчакайте да втаса и направете процедурата още веднъж.

Разпределете тестото в намазнени форми и изпечете хлябовете в загрята на 200 градуса фурна за 30 минути, намалете градусите на 100 и печете още половин час.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: