Рибена чорба

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Дарт Вейдър
604
2k
31
2k
Рибена чорба
14/08/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне20 мин.
Готвене25 мин.
Общо45 мин.
Порции6-8

Необходими Продукти

  • риба - 2 кг рибни глави, опашки и т.н.
  • магданоз - 1 корен + 1/2 връзка
  • девесил - 3 стръка пресен или 2 ч.л. сушен
  • целина - 1 стрък
  • лук - 2 глави кромид
  • моркови - 2 броя
  • картофи - 2 броя
  • дафинов лист - 2 броя
  • черен пипер - на зърна
  • сол - на вкус
  • ориз - 2 с.л. при нужда
  • лимони - прясно изцеден сок
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете рибните остатъци (опашки, глави...) в тенджера под налягане с достатъчно вода, като можете да добавите и цели нарязани едро риби вместо остатъци.

Добавете корена магданоз, 1 глава едро нарязан кромид, стрък девесил, зърна черен пипер, стрък целина.

Затворете тенджерата и сложете да се вари за 20 минути след кипване. След това оставете да изстине, отворете внимателно и обезкостете рибата. Бульона прецедете в друга голяма тенджера и сложете на котлона.

По желание може да добавите 2-3 с.л. мазнина. Добавете рибата, нарязаните дребно лук, моркови и картофи, втория дафинов лист и няколко зърна черен пипер.

Оставете рибената чорба да се вари до омекване на зеленчуците и овкусете със сол и смлян черен пипер, както скълцан пресен девесил. След като свалите рибената чорба добавете и нарязан пресен магданоз.

Ако е сте сложили повечко вода и чорбата се е получила по-рядка, 10 минути преди сваляне може да добавите 2 шепи ориз. Поднесете рибената чорба с прясно изцеден лимонов сок.

Рейтинг

5 3
4 1
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка: