Начин на приготвяне
За блатовете разбийте яйцата и водата с миксер, добавете обикновената и ванилова захар и разбивайте за още 1-2 минути.
Отделно разбъркайте заедно брашното, нишестето и бакпулвера. Добавете ги към яйчната смес и разбивайте на ниска скорост. От получената смес трябва да изпечете 3 еднакви блата.
Блатовете се пекат в тава (с диаметър 24/26 см) с хартия за печене в предварително загряна на 180 градуса фурна. Към края проверявайте с клечка дали блатовете са готови. Охлаждайте ги върху решетка.
За сиропа направете смес от 150 мл сварено шварц кафе или еспресо с 1 ч.л. какао. Разбъркайте със захарта в съд на котлона и щом кипне снемете и добавете ликьора. Оставете сиропа да се охлади.
Разбийте крема сиренето с част от пудрата захар, докато сместа се хомогенизира и добавете ликьора. Отделно разбийте маскарпонето с останалата пудра захар.
Сметаната разбийте на пухкав крем с лимоновият сок. Внимателно смесете трите крема в голяма купа и ги разбъркайте с лъжица, доакто се хомогенизират.
В подходящ поднос сложете първи блат, намажете го с четка с изстиналия сироп, отгоре крем, поръсвайте с малко какао и така докрай. Накрая намажете и загладете цялата торта с крема.
Сложете готовата торта а ла Тирамису в хладилника за няколко часа. След това поръсете отгоре с какао и отново приберете в хладилник до момента на поднасянето.