ezine.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Тирамису»Домашна торта а ла Тирамису

Домашна торта а ла Тирамису

Rositsa IvanovaRositsa Ivanova
Дарт Вейдър
29544361k
Домашна торта а ла Тирамису
26/06/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10-12 парчета
"Да знаете, че сме страстни почитатели на домашните торти, страстни, особено ако са като тази тук"

Необходими Продукти

  • за 3 блата
  • яйца - 6 броя
  • вода - 6 с.л. гореща
  • захар - 360 г
  • ванилова захар - 6 с.л.
  • брашно - 150 г самонадигащо се
  • нишесте - 150 г царевично
  • бакпулвер - 3 ч.л.
  • за сиропа
  • кафе - 150 мл шварц, смесено с 1 ч.л. какао
  • захар - 100 г
  • ликьор - 2 с.л. "Бейлис" или др. подобен
  • за крема
  • крема сирене - 200 г
  • маскарпоне - 300 г
  • пудра захар - 170 г
  • ликьор - 2 с.л. "Бейлис"
  • сметана - 220 г сладкарска
  • лимонов сок - 1 - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За блатовете разбийте яйцата и водата с миксер, добавете обикновената и ванилова захар и разбивайте за още 1-2 минути.

Отделно разбъркайте заедно брашното, нишестето и бакпулвера. Добавете ги към яйчната смес и разбивайте на ниска скорост. От получената смес трябва да изпечете 3 еднакви блата.

Блатовете се пекат в тава (с диаметър 24/26 см) с хартия за печене в предварително загряна на 180 градуса фурна. Към края проверявайте с клечка дали блатовете са готови. Охлаждайте ги върху решетка.

За сиропа направете смес от 150 мл сварено шварц кафе или еспресо с 1 ч.л. какао. Разбъркайте със захарта в съд на котлона и щом кипне снемете и добавете ликьора. Оставете сиропа да се охлади.

Разбийте крема сиренето с част от пудрата захар, докато сместа се хомогенизира и добавете ликьора. Отделно разбийте маскарпонето с останалата пудра захар.

Сметаната разбийте на пухкав крем с лимоновият сок. Внимателно смесете трите крема в голяма купа и ги разбъркайте с лъжица, доакто се хомогенизират.

В подходящ поднос сложете първи блат, намажете го с четка с изстиналия сироп, отгоре крем, поръсвайте с малко какао и така докрай. Накрая намажете и загладете цялата торта с крема.

Сложете готовата торта а ла Тирамису в хладилника за няколко часа. След това поръсете отгоре с какао и отново приберете в хладилник до момента на поднасянето.

Рейтинг

4
51
42
31
20
10
Дай твоята оценка: