ezine.bg»Рецепти»Риба»Печена Риба»Сьомга филе с лимонов сос

Сьомга филе с лимонов сос

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Дарт Вейдър
6312k313k
Сьомга филе с лимонов сос
23/06/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
35 мин.
Порции
4
"Поднесете по едно парче сьомга в чиния, полято с лимоновия сос. Добър апетит!"

Необходими Продукти

  • сьомга - 4 филета
  • лимони - сокът на 1 лимон
  • карамфил - 1/2 к.л. смлян
  • сол
  • черен пипер - прясно смлян
  • за лимоновия сос
  • прясно мляко - 150 мл
  • лимони - сокът и кората от 1 лимон
  • бульон - 1/2 кубче зеленчуков
  • яйца - 1 жълтък
  • нишесте - 1 ч.л. царевично
  • копър - 2 с.л. скълцан
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Залейте филетата с лимонов сок и ги поръсете равномерно със сол, черен пипер и малко смлян карамфил.

Оставете в хладилник да престоят под капак за 15 минути и през това време пригответе лимоновия сос.

За него сложете прясното мляко да се загрее заедно с настърганата лимонова кора.

Добавете натрошения бульон, лимоновия сок и разбития жълтък, като бъркате енергично на слаб котлона или за по-лесно разбивате с миксер.

Бъркайте, докато леко се сгъсти и накрая разбъркате с царевичното нишесте. Овкусете със сол и черен пипер на вкус и разбъркайте със скълцан копър.

Сложете сьомгата да се изпече за кратко в сгорещен тиган с незалепващо покритие от двете страни, като сложите първо страната с кожата.

Поднесете по едно парче сьомга в чиния, полято с лимоновия сос.

Рейтинг

4
51
43
31
20
10
Дай твоята оценка: