Сръбска торта с кайсии

Роси ТрифоноваРоси Трифонова
Дарт Вейдър
324
04/06/2012
"Кой е казал, че сърбите разбират само от скара? Опитайте тази сръбска торта и ще се уверите, че те са и отлични сладкари "
Приготвяне30 мин.
Готвене55 мин.
Общо85 мин.
Порции12-14 парчета
Сготви+1 точка
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо9 713
  • Преглеждания за месеца27
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг4.2 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • мая - 1 пакетче
  • вода - 1/4 ч.ч. топла
  • масло - 170 г разтопено
  • брашно - 3 и 1/2 ч.ч.
  • яйца - 4 броя, отделно белтъци и жълтъци
  • сметана - 1/2 ч.ч. заквасена
  • за плънка
  • орехи - 1 и 1/2 ч.ч. нарязани ситно
  • захар - 1 и 1/4 ч.ч.
  • канела - 1 ч.л.
  • конфитюр - от кайсии
  • за отгоре
  • сметана - 1/2 ч.ч.
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • орехи - 1/4 ч.ч. счукани
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в топлата вода с щипка захар. След като се активизира, намазнете форма за печене с отлепящи се страни и загрейте фурната на високи градуси.

В купа смесете брашното и маслото, а отделно разбийте жълтъците със сметаната и към тях добавете маята. Долейте течната към сухата смес и добре разбъркайте до хомогенност. Полученото тесто разделете на 3 части, но без да режете с нож.

Първата част разстелете във формата. Смесете орехите, захарта, канелата и поръсете върху блата с тази смес. Разточете втория блат и го сложете отгоре. Намажете обилно със сладко от кайсии и сложете третата разточена кора.

Сложете да се пече за около 55 минути или докато се добие хубав кафяв цвят. Разбийте белтъците на сняг и към тях добавете заквасената сметана. Добавяйте захарта при непрекъснато разбиване и бийте, докато се разтвори напълно.

Изпечената торта се охлажда леко и се намазва внимателно с белтъчната смес. Поръсете с останалата част орехи и върнете във фурната да се запече до златисто. Готовата сръбска торта с кайсии оставете да изстине и махнете стените на формата. Отстрани намажете със сметана или сладко и полепете натрошени орехи.

Рейтинг

5 3
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар