ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пайове»Бостънски крем пай

Бостънски крем пай

EfrosiaEfrosia
Джедай
5071k112k
Бостънски крем пай
13/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
130 мин.
Порции
1
"Поканете световноизвестният Бостънски крем пай и на вашата трапеза Или си купете билети за Бостън - няма друг начин да го опитате"

Необходими Продукти

  • за блатовете
  • масло - 200 г меко
  • брашно - 450 г
  • бакпулвер - 4 ч.л.
  • сол - 1 щипка
  • захар - 300 г
  • размер - 4 яйца, големи
  • прясно мляко - 225 мл
  • ванилия - 2 прахчета
  • за крема
  • сметана - 200 мл течна, неподсладена
  • захар - 50 г
  • прясно мляко - 75 мл
  • царевично нишесте - 1 ч.л.
  • яйца - 2 броя големи
  • ром - 1 ч.л.
  • ванилия - 1 прахче
  • за шоколадовата глазура
  • шоколад - 85 г готварски (поне 60% какао)
  • масло - 2 ч.л.
  • сметана - 60 мл. течна
  • пудра захар - 60 г
* мерки и количества

Продуктите, които подбрахме за теб

Начин на приготвяне

Загрейте фурната на 180 градуса и намазнете и набрашнете 2 форми с отлепящи се страни с диаметър до 26 см. Може да ползвате една, като изпечете блатовете един след друг.

Разбийте с миксер маслото и захарта на гладък и пухкав крем. Прибавете ванилията и яйцата едно по едно при непрекъснато разбиване. Прибавете постепенно смесените брашно, бакпулвер и сол. Сипете прясното мляко и доразбийте.

Изпечете 2 блата от сместа, всеки за около 30 минути или докато клечката започне да излиза суха. Готовите блатове извадете след 5 минути от формата и оставете да се охлаждат върху решетка.

В тенджерка на котлона загрейте сметаната на бавен огън. Щом се образуват леки мехурчета, разбъркайте със захарта, докато се разтвори и оставете настрана да се поохлади.

Отделно разтворете царевичното нишесте в прясното мляко, след което прибавете яйцата, като разбивате с миксер. Добавете към яйчната смес 2-3 с.л. от горещата сметана, за да темперирате. След това сипете постепенно при непрекъснато разбиване яйчената смес към сметаната.

Върнете съда на котлона на бавен огън и бъркайте непрекъснато за около 5 минути - до сгъстяване. Снемете от котлона и добавете ванилията и рома. Покрийте съда с прозрачно фолио и оставете напълно да изстине.

За глазурата от шоколад смесете всички продукти в тенджерка на котлона и бъркайте, докато всичко се разтопи и хомогенизира. Снемете и бъркайте, докато се охлади леко.

Сглобете в подходящ поднос двата блата със сметновия крем и залейте с глазурата приготвения пай. Оставете глазурата да се разтече леко по стените на Бостънския крем пай. Оставете да престои 2-3 часа преди да поднесете.

Рейтинг

4.6
521
44
34
20
10
Дай твоята оценка: