Начин на приготвяне
Сложете почистените картофи да се сварят, след което ги обелете и ги намачкайте добре. Отгоре пресейте брашното, настържете маслото и кашкавала и добавете солта. Омесете от всичко това тестото и го сложете за 10 минути в хладилника.
Разделете тестото на 2 части и всяка разточете на кора с дебелина около 5 мм. Нарежете с нож или накъдрен резец всяка на 4 диагонала, за да се получат триъгълници. Завивайте ги като класически солени кифлички, като сложите по лентичка кренвирш във всяка и ги подреждайте в тава с хартия за печене.
Сложете соленките от картофи да се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 25 мин.
Оставете да се охладят соленките с кренвирш и поднесете.
Тези картофени соленки са подходящи за закуска. Но стават и за мезе на бира.
А кои са вашите любими соленки?
Коментари