Виенски козунак

EfrosiaEfrosia
Джедай
484
1k
10
1k
Виенски козунак
03/04/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне30 мин.
Готвене30 мин.
Общо60 мин.
Порции1

Необходими Продукти

* мерки и количества

Продуктите, които подбрахме за теб

Начин на приготвяне

Разтворете маята в част от хладкото прясно мляко заедно с малко брашно и 1/2 ч.л. захар. Оставете да се активизира около 20 минути. Всички останали продукти трябва да са леко топли (престояли на стайна температура, а не от хладилника).

Пресейте брашното и в кладенче посредата сипете маята, останалото мляко, захар, солта, маслото, олиото, яйцата и се замесва тестото постепенно, като се добавя ванилията и настърганата лимонова кора.

Месете търпеливо и продължително, докато тестото не започне да се отлепва от съда или плота. Оформете топка и оставете да втасва на топло точно 1 час. Оригиналната рецепта изисква да не се оставя нито секунда повече.

Оформете след това козунака в желаната форма - на плитка, в овал и т.н. Сложете го в намазнен съд да се пече в предварително загрята фурна на 220 градуса за около 20-30 минути.

По желание намажете с разбит жълтък и поръсете с кристална захар или сусам, ядки, сладкарски пръчици. В самия козунак може да сложите и добавките - стафиди, шоколадови парченца и т.н.

Рейтинг

5 9
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: