Виенски козунак

EfrosiaEfrosia
Джедай
5071k112k
Виенски козунак
03/04/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
1

Необходими Продукти

  • мая - 50 г
  • захар - 250 г
  • сол - 1 ч.л.
  • масло - 80 г
  • олио - 80 мл
  • яйца - 5 броя
  • прясно мляко - 250 мл
  • ванилия
  • лимони - настъргана кора от 1 брой
  • брашно - 1 кг бяло
  • по желание
  • стафиди
  • локум
  • ядки
  • шоколад
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в част от хладкото прясно мляко заедно с малко брашно и 1/2 ч.л. захар. Оставете да се активизира около 20 минути. Всички останали продукти трябва да са леко топли (престояли на стайна температура, а не от хладилника).

Пресейте брашното и в кладенче посредата сипете маята, останалото мляко, захар, солта, маслото, олиото, яйцата и се замесва тестото постепенно, като се добавя ванилията и настърганата лимонова кора.

Месете търпеливо и продължително, докато тестото не започне да се отлепва от съда или плота. Оформете топка и оставете да втасва на топло точно 1 час. Оригиналната рецепта изисква да не се оставя нито секунда повече.

Оформете след това козунака в желаната форма - на плитка, в овал и т.н. Сложете го в намазнен съд да се пече в предварително загрята фурна на 220 градуса за около 20-30 минути.

По желание намажете с разбит жълтък и поръсете с кристална захар или сусам, ядки, сладкарски пръчици. В самия козунак може да сложите и добавките - стафиди, шоколадови парченца и т.н.

Рейтинг

4.8
59
42
30
20
10
Дай твоята оценка: