ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Содени Питки»Содена питка за Антоновден

Содена питка за Антоновден

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k4k5017k
Содена питка за Антоновден
17/01/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
1 бр.
"Почетете традиция за празника с тази вкусна содена питка"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете содата в киселото мляко, докато шупне. Към нея добавете солта, захарта и олиото и омесете всичко с брашното - колкото поеме за получаване на меко тесто.

От него оформете питка, сложете я в леко подмазнена и намазнена тава и сложете да се пече на 180 градуса. Готовата питка увийте в кърпа.

Питките за Антоновден се дупчат отгоре с масур или вилица, за да не се надупчат децата от шарка. Традицията изисква да намажете содената питка с петмез или мед.

Рейтинг

4
59
410
38
21
10
Дай твоята оценка: