ezine.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Домашен Оцет»Домашен ябълков оцет Класика

Домашен ябълков оцет Класика

EfrosiaEfrosia
Джедай
941
4k
10
15k
Домашен ябълков оцет Класика1 / 2
10/01/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне30 мин.
Общо30 мин.
"И това лято ви съветваме да заложите на домашно приготвения винен оцет, а не на евтините химически имитации по магазините!"

Необходими Продукти

  • ябълки - 2 кг
  • вода - около 2, 5 л
  • захар - 200 г (на 1 л по 100 г) или мед
  • мая - 10 г хлебна за ускоряване на ферментацията
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изберете негодни за консумация или наранени ябълки. Измийте ги добре, леко почистете, ако има твърде загнили участъци, но не махайте семките. Нарежете ги на ситно и ги сложете в съд с широко гърло.

Долейте до горе леко топла, предварително кипната вода, в която са разтворени захарта и маята. Оставете съда на тъмно, бе директна слънчева светлина.

Температурата трябва да е между 15-26 градуса. Оставете така за 4-6 седмици без да запушвате съда, защото за ферментацията е нужен кислород. Разбърквайте всеки ден или на 2-3 дена.

Накрая прецедете няколко пъти през марля, като отцедите и плода. Покрийте гърлото на съда с марля. Ферментацията е завършена, когато престанат да се отделят газови мехурчета от течността и тя се избистри напълно.

Отново се прецежда и оцетът се разлива в тъмни бутилки, които се запушват. Съхранява се на хладно.

Рейтинг

5 17
4 7
3 3
2 2
1 0
Дай твоята оценка: