Вкусна пушена сланина

29/12/2011
Роси Трифонова
отРоси ТрифоноваДарт Вейдър3753322
"Това е най-вкусното мезе и който смята, че не сме прави, да знаете, че много греши, ама наистина много "
  • Приготвяне30 мин.
  • Готвене20 мин.
  • Общо50 мин.
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо25 164
  • Преглеждания за месеца99
  • Преглеждания за седмицата12
  • Коментари2 пъти
  • Рейтинг4 от 5

Необходими Съставки

  • сланина
  • сол
  • вода
  • черен пипер - зърна
  • дафинов лист
  • карамфил
  • чесън - скилидки
  • канап - за завързване на парчетата
  • червен пипер - за овалване
  • чесън - счукан, за овалване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете сланината на правоъгълни или квадратни парчета. Наредете я в дълбок емайлиран или дървен съд. Сварете саламура, като на 1 л вода се добавят 160 г сол, 5-6 зърна черен пипер, 2 дафинови листа, 2-3 карамфилчета, 1/2 глава чесън на скилидки. Свалете я от огъня и я оставете да изстине.

За да определите точното количество саламура, залейте предварително сланината с вода, колкото да я покрие. Премерете водата с 1-литров буркан и изчислете количество сол и подправки.

Залейте сланината с охладената саламура и оставете да отлежи в нея 16-18 дни, като я обръщате всеки ден. След това извадете осолената сланина, изплакнете в хладка вода, завържете я в единия край с канап и я окачете да се отцежда 1-2 дни.

Опушете я след това на пушек от стърготини, докато добие тъмно златист цвят. Още гореща я оваляйте в червен пипер и счукан чесън или чесън на прах. Съхранявайте в торбички от тънък плат, окачена на сухо и хладно място. [подобни рецепти тук]

Рейтинг

5 2
4 4
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

калин
калин
17.02.2012 17:50
ако можеш я дай в някоя месарница, месокомбинат да ти я опушат..най-лесно така. Иначе просто разпалваш стърготини и пушиш на дима, който отделят
3
4
ALFRED
ALFRED
17.02.2012 15:20
смятам да я пробвам и мисля че ще стане супер но как става опушването и с каква стърготина от какво дърво и по какъв начин ? мерси предварително
3
2
любител
любител
02.06.2015 13:05
Ето един елементарен уред за опушване във който можете да си опушите и риба. Вземата тенекия от сирене (трудно се намират вече, защото ползват пластмасови кофи), правите и подходяш капак от парче ламарина. пробивате го на девет места и поставяте матални куки, на които да закачете продукта, който ще опушвате. Използвете стърготини, клечки или трески от ябълка, череша или друго подходящо дърво, чиито пушек не люти или горчи. Буковите стърготини също са подходящи. Слагате го на газовия котлон, но най-добре на огън. Когато започне да отделя пушек намалявате огъня. До час е готово. Скумрия, приготвена по тази начин става превъзходно... А и уреда е изключително прост. Можете да си го направите на място и да го ползвата както на вилата така и на открито...
3
1

Виж всички коментари или напиши такъв