Торта Бяла Неделя

Rositsa IvanovaRositsa Ivanova
Дарт Вейдър
3712k69k
Торта Бяла Неделя
20/12/2011
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
110 мин.
Порции
16
"Ето и поредното сладко изкушение, което стои между нас и мечтаната фигура"

Необходими Продукти

  • брашно - 7 с.л.
  • яйца - 7 броя
  • захар - 7 с.л.
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • какао - 2 ч.л.
  • прясно мляко - 1 л, за крема
  • захар - 400 г, за крема
  • брашно - 180 г, за крема
  • нишесте - 50 г, за крема
  • масло - 200 г краве, за крема
  • сметана - 1 л животинска
  • захар - 400 г, за сметаната
  • захар - 300 г, за крокана
  • орехи - 100 г натрошени ядки, за крокана
  • масло - за намазване
  • захар - 1 ч.ч., за сиропа
  • вода - 2 ч.ч., за сиропа
  • сметана - 500 г, за бялата заливка
  • захар - 200 г
  • масло - 125 г краве
  • шоколад - 500 г бял + черен за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Използвайте яйца на стайна температура, като отделите жълтъците от белтъците. В голяма купа разбийте добре белтъците. Прибавете постепенно жълтъците, 7 с.л. захар и на порции брашното с бакпулвера. След като сте разбъркали добре, добавете какаото и объркайте с него. Изсипете сместа в намаслена форма и сложете да се пече в предварително загрята фурна на 220 градуса за около 20-30 минути.

За крема загрейте прясното мляко и захарта в съд на котлона. Разтворете в мъничко вода брашното и нишестето и го добавете бъркайки към млякото. В леко изстиналия крем добавете маслото и бъркайте, докато се разтопи.

За сметаната, разбийте 1 л животинска сметана със захарта до пухкавост. За сиропа в съд на котлона загряваме захарта с водата. За да приготвите крокана (гриляж), карамелизирайте 2 ч.ч. захар и разбъркайте с 1 ч.ч. натрошени орехи.

Разстелете карамела върху намазнена гладка повърхност и след като изстине, го натрошете на фини частици. За бялата заливка на тортата, загрейте в съд на котлона 500 г сметана, прибавете 200 г захар, пакетче краве масло, натрошен бял шоколад и разбъркайте до еднородна смес.

Готовият пандишпанов блат разрежете на 3 отделни блата. Сложете първия блат в поднос, сиропирайте, нанасете от белия крем и поръсете от крокана. Покрийте с втория блат и редувайте съставките, като намажете и с малко сметанов крем. След третия блат сиропирайте и намажете тортата с белия крем.

С помощта на сладкарски пош шприцовайте сметанови розички по периферията на тортата, за да не изтече белия шоколад. Залейте тортата с бялата заливка с бял шоколад. Шприцовайте надлъж фини ленти черен шоколад и с помощта на нож направете украсата, като издърпвате ленти по диагонал.

От шоколадов кувертюр може да оформите малки шоколадови розички, а отстрани покрийте с крокановата смес. Оставете тортата Бяла Неделя в хладилник за 1 денонощие преди да поднесете.

Рейтинг

4.3
515
410
35
20
10
Дай твоята оценка: