Коледна пита

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k4k5017k
Коледна пита1 / 5
19/12/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
85 мин.
Порции
8-10
"Когато семейството се събере около коледната трапеза, отчупете на всеки по едно парче от тази великолепна коледна пита - за здраве и късмет"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Единия жълтък заделете за намазване на питата. Пресейте брашното в голяма купа или тава. Разтворете маята в леко затоплена 1 ч.ч. прясно мляко. Заедно със солта, захарта и олиото ги изсипете в кладенче в брашното.

Започнете да замесвате, като постепенно добавите едно по едно яйцата и другата чаша мляко. Трябва да се получи нелепнещо тесто. Оставете го на топло за втаса за 40-50 минути. Премесете го отново и разделете на 3 топки.

Всяка топка разточете на кора. Наредете корите една върху друга, намазвайки всяка кора с масло. От корите се режат около 11-12 триъгълника. Всеки триъгълник завийте на руло, като ги нареждате по стената на намазнена тава.

В средата се слагат 2 рула. Оставете питата да втаса отново на топло. Намажете я с разбит жълтък и сложете да се пече на 150-160 градуса до готовност. По желание може да я поръсите със сусам преди печенето.

Рейтинг

4.2
59
47
32
22
10
Дай твоята оценка: