ezine.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Боб за Бъдни вечер

Боб за Бъдни вечер

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Дарт Вейдър
1k6k3231k
Боб за Бъдни вечер
19/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
105 мин.
Порции
2
"Боб, какъвто трябва да има на всяка трапеза за Бъдни вечер"

Необходими Продукти

  • боб - 350 г
  • лук - 3 глави
  • моркови - 2 броя
  • чушки - 2 сушени пиперки, сладки
  • целина - 1/3 глава
  • олио - 150 мл
  • домати - 1 с.л. доматено пюре
  • карамфил - 5 зърна, цели
  • магданоз - сух
  • джоджен - 1 ч.л.
  • девесил - на вкус
  • чубрица - 1/2 ч.л.
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете боба от вечерта в студена вода. На следващата сутрин го сложете да се свари с малко сол и капки олио.

Малко преди да е готов се добавят нарязаните дребно почистени сушени чушки, моркови и целина. Накрая се посолява и се поръсва с черен пипер и зърната карамфил.

Загрейте олиото и запържете в него накълцания лук до пълно омекване. Прибавете към него доматеното пюре, размито в малко студена вода.

Щом заври, се маха от огъня и се разбърква към боба. Поръсва се с магданоза, джоджена, чубрицата и девесила.

Постният боб се поднася на трапезата за Бъдни вечер.

Рейтинг

4.3
59
47
33
20
10
Дай твоята оценка: