Шоколадов кейк с маскарпоне

11/12/2011
Илария
отИларияНовак1171203
"Обичаме шоколад и обожаваме маскарпоне, как при това положение да започнем диета?"
  • Приготвяне25 мин.
  • Готвене60 мин.
  • Общо85 мин.
  • Порции8-10 парчета
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо17 072
  • Преглеждания за месеца70
  • Преглеждания за седмицата30
  • Коментари1 пъти
  • Рейтинг4.9 от 5

Необходими Съставки

  • конфитюр - 150 г плодове по избор, без сиропа
  • яйца - 6 броя
  • бакпулвер - 1 ч.л., пълна
  • сода - 1/2 ч.л. бикарбонат
  • ядки - 100 г бадеми или лешници, смлени + 50 г смлени орехи + 50 г смлян шам фъстък
  • брашно - 2 с.л. бяло
  • захар - 200 г
  • какао - 50 г натурално
  • кардамон - 1/2 ч.л. смлян
  • шоколад - 75 г натурален, за шоколадовия ганаш
  • шоколад - 75 г млечен
  • маскарпоне - 200 г
  • масло - 50 г краве
  • сол - 1 щипка
  • захар - пудра, на вкус
  • есенция - няколко капки ромова
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете всички сухите съставки и ги прибавете постепенно към предварително разбитите яйца и захар.

Бъркането става със шпатула, докато сместа се хомогенизира. Най-накрая добавете отцедените от сиропа плодчета от конфитюр.

Покрийте формата за кейк с намаслена хартия за печене и изсипете сместа. Сложете да се пече в предварително загрята на 160 градуса фурна за около 50 минути.

При нужда покрийте отгоре с фолио, за да не прегори и проверявайте готовността с клечка. Не трябва да печете кейка повече от необходимото, защото ще изсъхне.

Оставете готовия сладкиш да изстине напълно, а през това време разтопете за ганаша двата вида шоколад и маслото на водна баня.

Леко охладете крема и го разбъркайте с маскарпонето, пудра захар на вкус, щипка сол и капки ромова есенция. Намажете кейка с охладения ганаш.подобни рецепти тук

Рейтинг

5 8
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

stani
stani
20.01.2012 18:01
брашното е много малко за кекс
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв