Класически крем карамел

18/10/2018
Dark Angel
отDark AngelНовак
"Още една класика, ето ви една тествана и безупречна рецепта на този винаги любим десерт на малки и големи!"
  • Приготвяне15 мин.
  • Готвене60 мин.
  • Общо75 мин.
  • Порции8
Сготви+1 точка
101 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 018 457
  • Преглеждания за месеца20849
  • Преглеждания за седмицата6773
  • Коментари19 пъти
  • Рейтинг4.4 от 5
  • Сготвена101

Необходими Съставки

  • прясно мляко - 1 л
  • захар - 1 ч.ч. за крема
  • яйца - 6 броя, по - големички
  • ванилия - 1 пакетче
  • захар - 1 к.ч., за карамелизирането
* мерки и количества

Видео Рецепта

Начин на приготвяне

Сипете захарта за карамелизирането в съд на котлона заедно с малко вода и нагрявайте, докато се получи златист карамел.

Разпределете го в предварително подготвените формички.

Разбийте яйцата, останалата захар, ванилията и прясното мляко и разпределете сместа в купичките.

Наредете ги в дълбока тава, долейте вода в тавата до 1/2 на формите и сложете да се пекат, докато хванат приятна кафеникава коричка отгоре.

Пече се на слаба фурна 1 час, на около 150-160 градуса, защото водата не трябва да завира. В противен случай крем карамелът ще стане на балончета/шупли.

Крем карамелът се обръща в чиния преди поднасяне. [подобни рецепти тук]

Рейтинг

5 46
4 11
3 15
2 1
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (19)

Tanya
Tanya
15.04.2019 16:12
Превъзходен вкус. Поздравления за рецептата!
0
0
Justin Case
Justin Case
09.04.2019 14:07
Най-добрата пропорция е 1/2 яйце на купичка, т.е. за 6 броя крем карамел - 3 яйца... иначе става много яйчен и не така вкусен както когато не преобладава яйцето!

Под 3 броя яйца имам предвид яйца с височина от см, сигурно се водят като L според новите стандарти по магазините!
Ако са по-дребни, ще ви трябват още, но съотношението е 150 мл. яйца на 750 мл. мляко.

Разбивайте яйцта и млякото на ръка и не много енергично за да не става пяна.

Моята рецепта е следната - за 6 шоли (общо 900 мл. смес.)

5 х 150мл. прясно пляко.
3 бр. яйца.
3 бр. ванилия.
9 ч.л. захар за сместа
х1 ч.л. захар за карамела.
Лимон (сок) за карамела (пожелание - слага се предварително в захарта... и не, няма да пресече млякото, СПОКО! Пробвано е много пъти)

1. Сипвате 5 х 150 мл. мляко защото 3-те яйца общо правят 150 мл. което общо е 900 мл.
Разбърквате добре с телена бъркалка, но внимателно да не запените сместа!
2. Слагате 3 -те яйца
2. Слагате 9 чаени лъжички захар (като сладост се пада х 1 и половина лъжичка захар на шола)
3. Накрая добавяте и 3 пакетчета ванилия.

Карамела го правите на слаб огън за да не ви изгори. Ако го прегорите, ще придава горчив вкус прегоряла захар и ще развали целия кеф при консумацията!

Слагате тава със студена или хладка вода, да покрива половината или 2/3 от шолата и внимавате да не заври водата по време на печенето!

Печете на функция с горно и долно печене около час (50 мин.) на 180C, като към края може да увеличите до 200C, но наблюдавайте да не изгори отгоре.

Когато добие загар без да прегаря го изключвате и оставяте да си почине във фурната, лсед което го слагате да се охлади в хладилника.

... ми т'ва е цялата философИя!

Наздраве!
2
0
игнат станиславов дичев
Харесва ми тази рецепта.
2
0

Виж всички коментари или напиши такъв