ezine.bg»Рецепти»Алкохол»Ракия»Дюлева ракия

Дюлева ракия

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Дарт Вейдър
1k6k3235k
Дюлева ракия1 / 2
25/09/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
"Само за истински ценители - дъхава дюлева ракия, отлежала в дъбово буре!"

Необходими Продукти

  • дюли - зрели и здрави
  • захар
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Най-напред измийте и изчистете много добре дюлите от мъха. Желателно е да отстраните семките на дюлите или поне да внимавате да не ги спукате, докато превръщате плода в пюре. Може да добавите пектина за в пюрето, за да се втечни малко, понеже става гъсто, но това не е задължително.

Пюрето се залива със разтворена захар във вода, като обикновено количеството е 1/3 от плода (на 150 л вода - 50 кг захар примерно). Захарността в бидона на края трябва да е между 18-20%.

Киселинността се измерва с лакмус. Ако pH e високо, използвайте лимонена киселина, за да докарате до около 3. Всичко, което се добавя в ракията, се слага предварително разтворено, при интензивно бъркане.

Съхранявайте бидона при около 20 градуса в тъмно помещение. Той трябва да е добре затворен, за да няма достъп на въздух. Въглеродния двуокис от ферментацията се пуска през воден клапан.

Ако ферментацията не тръгне веднага, е възможно да я провокирате, като добавите малко забъркана хлебна мая.

Дюлевата ракия сварете 2 пъти, като се отделя добре първака и патоката. Готовата ракия съхранявайте 6 месеца в дъбово буре за максимално добър вкус.

Виж също как се прави вино от дюли.

Рейтинг

4
57
45
33
22
10
Дай твоята оценка: