Шпикована плешка

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Дарт Вейдър
1k6k3127k
Шпикована плешка
26/11/2011
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
110 мин.
Порции
5-6
"Нищо не разведрява атмосферата така, както добре приготвена и току що извадена от фурната сочна плешка!"

Необходими Продукти

  • свинско месо - около 1 и 1/4 кг свинска плешка
  • моркови - 1 брой
  • чесън - 1 глава
  • целина - 1/2 глава
  • черен пипер - на зърна
  • бахар - зърна
  • бекон - към 200 г
  • ракия - 50 мл
  • вино - 100 мл
  • мазнина
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Свинското се почиства от тлъсти части и ципи при нужда, посолява се, натърква се с малко черен пипер и по повърхността му се правят прорези на дълбочина за шпиковането.

Нарежете на продълговати парченца морковите, целината, скилидките чесън и шпиковайте свинското с тях, както и с черния пипер, бахара и резени бекон.

Полейте го с 50 мл ракия. Покрийте го и го сложете за 1 час в хладилника. Загрейте мазнина в тиган с широко дъно и запържете свинското равномерно.

След това го прехвърлете в подмазнена тава, долейте 100 мл гореща вода и 100 мл червено вино и сложете да се пече в умерена фурна до готовност, като се обръща.

По желание в тавата може да добавите предварително запържени зеленчуци по избор.

Рейтинг

4.6
53
42
30
20
10
Дай твоята оценка: