Маринована аншоа

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Дарт Вейдър
1k6k3228k
Маринована аншоа
26/11/2011
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
"Мариноването на хамсия е трудоемко, но резултатът е няколко незабравими вечери в добра компания!"

Необходими Продукти

  • аншоа - 2 пресни хамсии
  • морска сол - 3 ч.ч.
  • оцет - 200 - 300 мл ябълков + 4 - 5 с.л. балсамов
  • зехтин - на око
  • копър - пресен, накълцан
  • чесън - 1 глава, малка
  • лимони - прясно изцеден сок от 1 лимон
  • чушки - сушени, сладки или люти, стрити
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете хамсиите от люспите, главите, хрилете и вътрешностите. В купа сложете рибата и морската сол и оставете така за 1 или 2 денонощия. Ако ги оставите по-дълго, по лесно ще отстраните костите.

След това ги измийте под течаща вода и отделете гръбначните кости. Подредете филетата аншоа отново в купата (без солта) и залейте с ябълковия оцет. Оставете отново за 24 часа в хладилник.

Измийте отново добре под течаща вода, а ако е твърде солена, може да я накиснете за час във вода. Всяка риба разрежете на 4 филенца по дължина на двете й части - общо 8 филенца.

Направете смес от балсамовия оцет, зехтин на око (повечко), счуканите скилидки чесън, лимоновия сок, накълцания копър и стритите сушени чушки.

Започнете да редите в буркани като се слага ред аншоа и се полива с дресинга. Така се реди до горе на буркана. Затворете хубаво с капачки. Маринованата аншоа издържа до месец в хладилник.

Рейтинг

4.6
54
43
30
20
10
Дай твоята оценка: