ezine.bg»Рецепти»Баница»Лучник»Лучник по врачански

Лучник по врачански

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k4k5017k
Лучник по врачански
26/11/2011
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
"Отдавна сме се убедили, че във Враца приготвят страхотни баници, лучници и куп други вкусотии"

Необходими Продукти

  • брашно - около 500 г
  • олио - 120 мл
  • сол - 1 ч.л. пълна
  • сода - 1 ч.л. с връх, за хляб
  • лук - 5 - 6 глави, по - големи, за плънката
  • лук - 4 - 5 стръка пресен, или 1 - 2 стръка праз
  • сирене - 300 г натрошено
  • магданоз - 1/2 връзка
  • копър - 1/2 връзка
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • мащерка - няколко стръка прясна или 1 ч.л. суха
  • бяло вино - 50 мл
  • вода - 50 мл
  • масло - 60 г
  • сол - 1 - 2 щипки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното със содата и солта и добавете вода, като забъркате меко тесто. Оставете го да си почине настрана и през това време пригответе плънката.

Нарежете кромида лука на по-едро полумесци. Сложете го да се задушава в маслото и олиото заедно с виното, водата и солта до омекването и изпаряване на течността.

Накълцайте на по-ситно зеления лук или праза, магданоза, копъра и мащерката се накълцват на ситно и се сипват към готовия задушен лук.

След като сместа леко се охлади се добавя натрошеното сирене. Овкусете с червения пипер и сол на вкус.

От тестото се оформят 2 топки - 1 по-голяма за отдолу и 1 по-малка за отгоре. Разточете голямата топка на кора, която сложете в намаслена тава, като краищата й трябва да излизат от тавата.

Сипете плънката, загладете я и поставете втората по-малка разточена кора. Тя трябва да покрие плънката точно, а стърчащите краища от долната кора се обръщат отгоре й и леко се притискат.

Направете внимателно дупки върху кората с помощта на дебела игла и намажете с малко олио отгоре.

Лучникът се пече в загряна фурна на 180 градуса, като се увеличава до 210 градуса до готовност.

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка: