Сладка питка без яйца

17/11/2011
Дебелата Берта
отДебелата БертаДжедай126145
"Питка за чудо и приказ, която се замесва без яйца "
  • Приготвяне30 мин.
  • Готвене50 мин.
  • Общо80 мин.
  • Порции1 бр.
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо14 413
  • Преглеждания за месеца29
  • Преглеждания за седмицата1
  • Коментари3 пъти
  • Рейтинг4.8 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в 1 ч.ч. хладка вода. Пресейте брашното на два пъти в тава, направете кладенче в средата и сипете разтворената мая. Започнете да бъркате с лъжица, а постепенно замесете тестото с ръце, докато се получи еластично. Покрийте с кърпа и оставете да втаса.

Набрашнете плот, разстелете тестото с дебелина 1/2 см. По средата сложете размекнатото на стайна температура краве масло, а върху него сложете и захарта. Завийте всички с тестото, като съберете краищата. Оформете топка и я разточете.

Повторете тази процедура още 2-3 пъти. Най-накрая оформете дебела кора и я сложете в намаслена тава. Намажете сладката питка с разбитата сметана и сложете да се пече в предварително загрята силна фурна.

По желание може да поръсите с някакви ядки - аз използвах филирани бадеми. След 10 минути печене, намалете фурната и оставете да се пече за 30 минути. Намалете фурната на около 100 градуса и оставете да се доопече финално. [подобни рецепти тук]

Рейтинг

5 9
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Ваня Георгиева
Задължително поне щипка сол трябва да има в едно тесто каквото и да е то.
0
0
Sss
Sss
10.01.2016 17:58
Първоначално на колко градуса трябва да е фурната.
0
0
Камелия
Камелия
29.11.2013 15:17
Изглежда превъзходна!Сама ли се нацепи така или си оформила тестото по този начин?
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв