ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Турски сладкиш с кисело мляко

Турски сладкиш с кисело мляко

IlariaIlaria
Мастър Шеф
2k2k3313k
15/11/2011
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
75 мин.
Порции
10
"Пухкав сладкиш като дунапрен с нежен кокосов аромат - класическа турска рецепта!"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 броя
  • брашно - 1 1/2ч.ч.
  • грис - 1 1/2 ч.ч.
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • кисело мляко - 1 1/2ч.ч.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • ванилия - 1 прахче
  • орехи - 1/2 ч.ч. натрошени
  • вода - 4 ч.ч., за сиропа
  • захар - 2 ч.ч.
  • ванилия
  • лимони - настъргана кора от 1 лимон
  • кайсии - няколко отцедени, от компот
  • кокос - стърготини, за поднасяне
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте яйцата със захарта до побеляване, прибавете олиото, а след него и киселото мляко. Разбъркайте добре и постепенно добавете брашното с бакпулвера и гриса.

Щом сместа се хомогенизира сипете ванилията и разбъркайте с орехите. Изсипете сместа в намазнена и набрашнена тава. По желание сложете отгоре няколко отцедени кайсии от компот. Сложете сладкиша да се пече в предварително загряна на 180 градуса до зачервяване.

Смесете в съд на котлона водата, захарта, ванилията и настърганата лимонова кора. Оставете сиропа да поври за 10 минути. Оставете го да се охлади напълно.

Залейте готовия и още горещ сладкиш със студения сироп и го върнете отново във вече изключената фурна за около 5 минути. След това го извадете и оставете да се охлади. Нарежете на парчета и поднесете с кокосови стърготини.

Рейтинг

4.2
519
412
36
22
10
Дай твоята оценка: