ezine.bg»Рецепти»Алкохол»Домашно Вино»Домашно червено вино

Домашно червено вино

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Дарт Вейдър
1k
5k
31
18k
Домашно червено вино1 / 4
13/11/2011
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
"Традицията задължава домакините да посрещнат гостите си с домашно червено вино, което са приготвили сами!"

Необходими Продукти

  • грозде
  • захар - 3 кг за 100 л намачкане грозде
  • вода - 10 л за 3 кг захар
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подберете винен сорт грозде. Обикновено от 100 кг грозде излиза около 40 л вино. Гроздето се намачква със специална машина за тази цел. Според старите винари, ако го намачкате с чепките и гроздето ферментира така, ще се получи по-добро вино.

След като намачкате гроздето в съда (каца), трябва да измерите захарността, която за червено вино трябва да е от 22 до 24 градуса. На 100 л намачкано грозде се прибавят 3 кг захар, предварително разтворени в 10 л вода.

Съдът се затваря и се оставя гроздето да ферментира и да се утаи. Обикновено виното ферментира за около 10 дена на 15-20 градуса. Всеки ден се бърка, докато не се получи пълно утаяване.

След ферментацията е добре до 1 седмица да се източи виното. Готовото вино се източва и се слага в подходящ съд (бъчва). Това е ориентировъчно процесът, но всеки сорт винено грозде има специфични особености при приготвянето.

Рейтинг

5 15
4 19
3 14
2 10
1 0
Дай твоята оценка: