Начин на приготвяне
Подберете винен сорт грозде. Обикновено от 100 кг грозде излиза около 40 л вино. Гроздето се намачква със специална машина за тази цел. Според старите винари, ако го намачкате с чепките и гроздето ферментира така, ще се получи по-добро вино.
След като намачкате гроздето в съда (каца), трябва да измерите захарността, която за червено вино трябва да е от 22 до 24 градуса. На 100 л намачкано грозде се прибавят 3 кг захар, предварително разтворени в 10 л вода.
Съдът се затваря и се оставя гроздето да ферментира и да се утаи. Обикновено виното ферментира за около 10 дена на 15-20 градуса. Всеки ден се бърка, докато не се получи пълно утаяване.
След ферментацията е добре до 1 седмица да се източи виното. Готовото вино се източва и се слага в подходящ съд (бъчва). Това е ориентировъчно процесът, но всеки сорт винено грозде има специфични особености при приготвянето.