Имамбаялдъ

Катя ЛулчеваКатя Лулчева
Новак
2
19
164
05/10/2011
"Невероятна вкусна рецепта за приготвяне на традиционното турско ястие Имамбаялдъ. Ще си оближете пръстите"
Приготвяне20 мин.
Готвене35 мин.
Общо55 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
15 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо211 163
  • Преглеждания за месеца1820
  • Преглеждания за седмицата7
  • Коментари3 пъти
  • Рейтинг4.8 от 5
  • Сготвена15

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Патладжаните се измиват и дръжките им се отстраняват заедно с цялата зелена част. Обелват се на 3-4 места лентовидно и там се цепват по дължина. Посоляват се и се оставят да престоят около 1/2 час, след което се изстискват.

Лукът и морковът, след като се почистят и измият, се нарязват на дребно и се задушават в мазнината едновременно с почистените и разрязани на две скилидки на чесъна, докато омекнат. Тогава се прибавят обелените и дребно нарязани домати, сол и черен пипер.

Сместа се оставя да поври 2-3 минути и се отстранява от нагревателната площ. С нея се напълват през разрезите патладжаните, които след това се поставят в подходящ съд. Остатъкът от плънката се разпределя между тях.

Съдът се похлупва и се оставя да се задушава във фурната, при умерена температура, докато патладжаните напълно омекнат и останат на мазнината.

Съвет: По-вкусна за консумация имамбаялдъ е студена.

Малко предистория, за тези които не знаят откъде идва наименованието имамбаялдъ:

Навремето, преди да посети харема си, приготвяли на имама един изпитан афродизиак -пълнени патладжани с домати, лук и чесън. Ястието било толкова вкусно, че предизвиквало удоволствие у всички сетива. Слугите забелязали, че той изпадал в едно особено състояние на неземно блаженство и започнали да възкликват: Имам - баялдъ! , което означавало имамът- в несвяст! .

Смята се, че заради тази реплика, ястието носи това име. Не претендирам за абсолютна точност на събитието, но на времето така съм го прочела някъде и така съм го запомнила.

Мултифункционално ренде с 5 приставки-23%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Мултифункционално ренде с 5 приставки
28.99 лв.
22.32 лв.
Виж ››

Оставете работата по подготовката на продуктите за готвене на новото си мултифункционално ренде, вие просто си изберете приставка. Невероятно кухненско пособие, което веднъж попаднало в ръцете на една домакиня, трудно се измъква от тях. Многофункционално ренде за рязане на зеленчуци, плодове, сирене, подправки.

Рейтинг

5 22
4 0
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Н.Акифова
Н.Акифова
16.05.2019 15:59
Искам да добавя едно за предисторията на това ястие.
"Имам байълдъ" означава
" На Имама много му хареса" а не че "Имама е в несвяст"
"Байълдъ" думата има няколко значения.
0
0
Катя Лулчева
Катя Лулчева
19.06.2018 09:13
Видях, че авторът се води анонимен.Но само искам да добавя,че точно тази рецепта, с точно този обяснителен текст, съм я публикувала аз преди няколко години в Готвач.бг.Не е проблем, просто ми стана приятно, че е допаднала на мнозина.Пък и аз лично я обожавам и приготвям доста често.Поради тази причина я публикувах, макар админите на Готвач.бг ,да са заменили моята снимка с тази, която няма нищо общо с крайния резултат от описаното.Но, вероятно са преценили, че тази е по-атрактивна.
7
1
милко
милко
02.03.2015 19:57
Това е изключително просто и вкусно ястие ,ако е набравено добре наистина може да баялдиса човек от ядене ,но става хубаво само с пресни градински зеленчуци ,със хубав патладжан ,не от този дървения ,с сочни градински домати ,с тези твърдите ,пластмасовите нищо не става ,ако човек има възможност на село или със селски домашни зеленчуци да го сготви наистина ще баялдиса от ядене ,това за мен е една от най вкусните постни манджи през лятото.
10
2