Френска шоколадова торта с бадеми

25/03/2016
"Пухкаво френско изкушение с черен шоколад и бадеми"
Приготвяне50 мин.
Готвене40 мин.
Общо90 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо1 975
  • Преглеждания за месеца21
  • Преглеждания за седмицата6
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

  • черен шоколад - 100 г
  • яйца - 5 бр.
  • пудра захар - 150 г
  • масло - 50 г.+ 15 г за формата
  • брашно - 20 г. + 10 г за формата
  • нишесте - 20 г
  • сол - 1 щипка
  • За глазура и декорация
  • черен шоколад - 200 г
  • олио - 2 с.л.
  • бадеми - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Натрошаваме шоколада на парчета и го разтопяваме с маслото на водна баня. Разбъркваме, за да се смесят добре.

Отделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме жълтъците със 120 г пудра захар до кремообразна смес, прибавяме към тях разтопения шоколад, брашното и нишестето, като бъркаме постоянно.

Разбиваме белтъците на сняг с щипка сол, прибавяме 30 г захар, без да спираме да разбиваме. Много внимателно, за да не спаднат, лъжица по лъжица, прибавяме белтъците към шоколадовата смес.

Изсипваме сместа в намазана с масло и поръсена с брашно тортена форма с диаметър 24 см и печем блата в предварително загрята на 180 градуса фурна за 40 минути. Изваждаме от формата като изстине малко.

Попарваме бадемите във вряща вода, отцеждаме и обелваме. Разделяме ги на половинки и ги запичаме до златисто във фурната.

За глазура: Разтопяваме шоколада на водна баня, дърпаме от огъня, прибавяме олиото и бързо разбъркваме. Оставяме глазурата да поизстине и обливаме с нея тортата. Заглаждаме с шпатула и посипваме с бадемовите ядки.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар