Крем Добруджанската фантазия на баба Тонка

18/07/2011
Катя Лулчева
отКатя ЛулчеваНовак42
"Днес ще ви представим един уникален добруджански крем с орехи и нежен ванилов аромат - ще си оближете пръстите"
  • Приготвяне25 мин.
  • Готвене10 мин.
  • Общо35 мин.
  • Порции4
  • Преглеждания общо56 244
  • Преглеждания за месеца5
  • Преглеждания за седмицата5
  • Коментари7 пъти
  • Рейтинг4.4 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Желатинът се залива с малко студена вода и се изчаква да набъбне. Жълтъците се разбиват с брашното, а млякото се загрява със захарта, докато тя се разтвори.

След това на тънка струя се излива при жълтъците. Връща се на котлона като се загрява и бърка непрекъснато, докато кремът се сгъсти. Прибавят се желатинът и ванилията и се бърка за 4-5 минути без да завира.

Белтъците, разбити на сняг, се добавят постепенно и с бъркане към поизстиналия крем. Тази смес се разпределя в 7 купички. В 6 от тях се слагат по няколко капки боя от цветовете и се разбърква до хомогенност на цвета, а в седмата се прибавят орехите.

В кръгла форма за печене, но не с падащо дъно, се налива съвсем малко вода. В средата на тавичката постепенно се изливат всички кремове. Например първо синия цвят, в средата му зеления, после в средата лилавия и т.н., като се завършва с орехите.

Оставя се в хладилник, докато стегне. Обръща се и се поднася.

Забележка: Аз лично, не го обърнах, а си рязахме като торта от самата тавичка.подобни рецепти тук

Рейтинг

5 6
4 3
3 2
2 0
1 0

Коментари (7)

АСЯ
АСЯ
12.05.2014 15:19
Това на снимката прилича на крем карамел
0
0
Юлия
Юлия
27.10.2013 16:46
Какво стана с оригиналната снимка?Има ли начин да се види?
0
0
Яна
Яна
22.10.2013 22:33
Здравейте, след 1 час бъркане плътността на "кремът" е същата като на вода.
2
1

Виж всички коментари или напиши такъв