Английски кекс

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k
3k
50
10k
Английски кекс
04/07/2011
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне25 мин.
Готвене40 мин.
Общо65 мин.
Порции8-10 парчета
"Дали английският кекс се поднася само с чай или може и с кафе? Заплеснати от тези мисли, вече посягаме към второ парче!"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 ч.ч. кексово
  • захар - 1 ч.ч.
  • яйца - 12 белтъка
  • лимони - 2 ч.л. лимонов сок
  • сол - 1/2 ч.л.
  • захар - 3/4 ч.ч.
  • ванилия - 3/4 ч.л. ванилов екстракт + 1/2 ч.л. бадемов екстракт
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното заедно с 1 ч.ч. захар се пресяват в купа. В друга купа се разбиват белтъците до лек сняг и се прибавя лимоновият сок и солта при непрекъснато бъркане. Бавно се прибавя и 3/4 ч.ч. захар и се разбива до получаване на мек сняг.

Сипват се ваниловият и бадемов екстракт и се разбива за кратко. Не трябва да се получава твърд сняг, а по-мек и пухкав. Сипват се и пресятото брашно и захар постепенно и внимателно се разбърква с шпатула до хомогенизиране.

Сместа се изсипва в суха тава или форма за кекс, приглажда се отгоре и се слага да да се пече за 35-40 минути в умерена и предварително загрята фурна. Готовият английски кекс се обръща веднага върху решетка, но не и поднос. Щом изстине, се освобождава от формата върху подходящ поднос. Поднася се с украса по желание.

Рейтинг

5 5
4 2
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка: