Пържен бюрек с кайма и ориз

29/06/2011
Дебелата Берта
отДебелата БертаНовак126146
"И баници сме яли, и бюреци, но този пържен бюрек с кайма и ориз буквално ни взе ума "
  • Приготвяне25 мин.
  • Готвене30 мин.
  • Общо55 мин.
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо10 230
  • Преглеждания за месеца29
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг4.6 от 5

Необходими Съставки

  • брашно - 2 ч.ч.
  • вода - 3/4 чаша топла
  • мехлепи - 1 ч.л.
  • мая - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1/2 ч.л.
  • ориз - 1/2 ч.ч., за пълнежа
  • вода - 3/4 ч.ч. вряла
  • кайма - 225 г телешка
  • лук - 1 голяма глава, накълцан
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • сол
  • зехтин - 1 ч.ч. за пържене, може и олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сварете ориза в кипяща подсолена вода, а телешката кайма задушете в тиган с 2 с.л. мазнина. Щом каймата е запържена добавете лука и запържете за 5 минути. На изгасен котлон смесете с ориза, черен пипер и сол и разбъркайте.

В голяма купа или тава се смесват всички продукти за тестото - брашно, вода, махлепи (традиционна турска подправка), мая, сол и захар. Замесва с ръце, докато се получи меко тесто. Покрива се лека кърпа и се оставя да втаса за около 2 часа до удвояване на обема си.

След това се премесва отново и се разделя на 4 еднакви големи топки. Всички се разточват на възможно най-тънки кори, като се набрашнява регулярно. Диаметърът на корите трябва да бъде около 40 см.

Върху първата разточена кора разпределете половината плънка, като я поставите на топки, на около 10-11 места на равни разстояния. Отгоре се поставя втората разточена кора. С помощта на нож изрежете около плънката еднакви банички.

След това повторете процедурата с останалите кори. Когато всички банички са готови започват да се пържат в сгорещена мазнина. Обръщайте бюреците с кайма и ориз от време на време, докато се зачервят равномерно. Отцедете ги върху хартия. [подобни рецепти тук]

Рейтинг

5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар