ezine.bg»Рецепти»Баница»Турска къпана баница

Турска къпана баница

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k4k5022k
29/06/2011
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
"Днес ще ви предложим една истинска къпана баница по автентична турска рецепта"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 броя, за корите
  • вода - 1 ч.ч. хладна
  • оцет - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • брашно - колкото поеме
  • масло - 1/2 пакетче краве, за намазване
  • олио - около 1/3 ч.ч.
  • сирене - бяло, за плънката
  • магданоз - 8 стръка
  • вода - за поливане
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбъркайте яйцата с водата, оцета, солта и постепенно брашното. Започнете да месите, докато получи средно твърдо тесто. Оставете го да си почине за 15-тина минути. След това оформете 10 еднакви топки от него и ги разточете на тънки кори.

За плънката леко разтопете маслото и го смесете с олиото. Натрошете сиренето. Аз слагам около 300 г бяло саламурено. Започнете да редите баницата в намазнена тава - 2 кори, между тях малко масълце и вода, трета кора, пак масло и малко вода, сирене, отново кора, масло, сирене, вода и така до изчерпване на продуктите. Последната кора се поръсва само с масло и вода. Пече се в предварително загряна на 190 градуса фурна.

Щом се зачерви къпаната турска баница се вади и се полива обилно с вода (около 2-3 ч.ч.). Веднага върнете баницата във фурната и доопечете на 170 градуса, докато водата се поеме. Готовата баница се вади и се оставя да престои половин час преди да я нарежете.

Рейтинг

3.6
54
46
36
23
10
Дай твоята оценка: