Торта Рафаело

EfrosiaEfrosia
Джедай
9745k1122k
Торта Рафаело1 / 2
17/06/2011
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
12
"Когато искате да кажете на някого, че го обичате - не пропукайте да го направите. Когато искате да покажете на някого колко точно го обичате - пригответе му тази торта Рафаело"

Необходими Продукти

  • яйца - 10 броя, средни, за блатовете
  • захар - 12 с.л. пълни
  • брашно - 15 с.л. пълни
  • бакпулвер - 1 ч.л. с връх
  • масло - 1 пакетче (125 г) меко
  • ванилия - 3 пакетчета
  • сметана - 500 мл течна, сладкарска, за крема
  • масло - 1 пакетче (125 г) меко
  • шоколад - 300 г бял
  • сухо мляко - 5 с.л. пълни
  • захар - пудра, на вкус
  • захар - 1 ч.ч., за сиропа
  • вода - 1 ч.ч.
  • кокос - стърготини, за украса
  • бонбони - 12 броя "Рафаело"
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцата разбийте заедно със захарта до побеляване. Загрейте фурната на 180 градуса. Смесете брашното, ванилиите и бакпулвера и започнете да го прибавяте към яйцата на порции, като разбивате непрекъснато. Най-накрая прибавете размекналото се масло и бъркайте до еднородна смес.

Намаслете и набрашнете тава с диаметър до 27 см и изпечете от сместа 4 отделни блата. Не ги препичайте, а ги оставете светли и пухкави. Готовите блатове оставете да се охладят.

Разбийте сметаната до пухкавост и към нея прибавете мекото краве масло, като разбивате до хомогенизиране. На водна баня сложете в метален съд натрошения бял шоколад. Котлонът трябва да е слаб и бъркайте шоколада, докато се разтопи. Свалете го от огъня и сипете сухото мляко, докато е топъл.

Оставете шоколада да се охлади и го разбъркайте внимателно със сметаната и маслото. Добавете и пудра захар на вкус. По желание сложете и кокосови стърготини към крема. Пригответе захарния сироп като разтопите захарта с водата. В поднос сложете първи блат и го сиропирайте.

По желание може да използвате и сок от компот (кайсия, праскови). Намажете блата с крем и така с останалите блатове. Отгоре намажете с крема, поръсете с кокос и наредете по периферията на тортата бонбоните. По желание може да украсите с пресни плодове по избор в средата. Оставете тортата за няколко часа на хладно и поднесете.

Рейтинг

4.5
512
42
33
20
10
Дай твоята оценка: