ezine.bg»Рецепти»Риба»Задушена Риба»Риба с доматен сос по гръцки

Риба с доматен сос по гръцки

Севда АндрееваСевда Андреева
Джедай
1k7709581k
Риба с доматен сос по гръцки1 / 2
25/02/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
95 мин.
Порции
4
"Питаме се имате ли планове за вечерта, защото ще готвим Риба с доматен сос по гръцки и си търсим компания?"

Необходими Продукти

  • бяла риба - 500 г филе
  • олио - 10 с.л.
  • домати - 5 бр., може и от консерва
  • лук - 1 глава
  • чушки - 1 бр.
  • маслини - 200 г зелени, без костилки
  • чесън - 6 скилидки
  • лимонов сок - 2 с.л.
  • риган - 1 ч.л.
  • дафинов лист - 2 бр.
  • мащерка - 1 ч.л.
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме и подсушаваме рибното филе. Слагаме го в леко намазана с олио тавичка.

Обелваме и пресоваме половината чесън, разбъркваме го с риган, 1 надробен дафинов лист, лимоновия сок и 6 с.л. олио, посоляваме и поръсваме с черен пипер.

Разбъркваме добре сместа и заливаме с нея рибата. Загряваме фурната на 200 градуса.

Обелваме доматите и ги нарязваме на кубчета. Нарязваме на ситно останалия чесън.

Лука нарязваме на кубчета и го запържваме заедно с останалия чесън за 1-2 минути в останалото олио.

Прибавяме доматите и задушаваме 5-6 минути, добавяме ситно нарязаната чушка, останалия риган, нарязаните маслини, втория дафинов лист и мащерката.

Посоляваме поръсваме с черен пипер и с получения сос заливаме рибата. Покриваме тавичката с фолио и печем 30-35 минути.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: