Мевлеви пилаф

Севда АндрееваСевда Андреева
Джедай
1k7699581k
Мевлеви пилаф
26/08/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
6
"Зад това име се крие пилаф с овче месо и уникален завладяващ аромат"

Необходими Продукти

  • нахут - 1 ч.ч.
  • лук - 2 глави
  • овче месо - 500 г без кости и сланина
  • кестени - 300 г
  • моркови - 3 бр.
  • кедрови ядки - 2 с.л.
  • стафиди - 2 с.л.
  • ориз - 3 ч.ч.
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • зехтин - 6 с.л.
  • бульон - 4 ½ ч.ч. месен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме месото и го нарязваме на много малки късчета, запържваме го в 2 с.л. зехтин до промяна на цвета.

Изчистваме лука и го нарязваме на ситно. Прибавяме го към месото заедно с доматеното пюре.

Добавяме предварително накиснатия от вечерта и изцеден нахут. Заливаме го със гореща вода колкото да покрие месото и варим до омекване на нахута.

Отделно сваряваме кестените. Обелваме ги и ги нарязваме на четири. Морковите нарязваме на кубчета и ги сваряваме във вряща вода до омекване. Запържваме в 2 с.л. зехтин кестените и морковите.

Ориза измиваме и го варим на слаб огън до омекване във врящ месен бульон.

Слагаме стафидите във вода, за да омекнат, изцеждаме ги.

Отделно запържваме в останалия зехтин кедровите ядки, добавяме ги заедно със стафидите към оризовата смес. Добавяме и кестените и морковите. Разбъркваме добре всичко и го оставяме за 20 минути на слаб огън.

Сервираме оризовата смес и върху нея поставяме от месото.

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: