Манджа с морски дарове и октопод

12/04/2011
"Не бива да наричате това произведение на кулинарното изкуство манджа, наречете го шедьовър с морски дарове "
Приготвяне45 мин.
Готвене30 мин.
Общо75 мин.
Порции5-6
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо6 071
  • Преглеждания за месеца11
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг4.4 от 5

Необходими Съставки

  • октопод - 1 брой
  • раци - 200 г рачешко месо
  • скариди - 200 г
  • миди - 200 г почистени от черупките
  • калмари - 1 брой
  • зехтин - 100 мл
  • вино - 1 ч.ч. бяло
  • оцет - 2 с.л.
  • канела - 1 щипка
  • дафинов лист - 1 лист
  • бахар - 3 зърна
  • индийско орехче - 2 - 3 щипки
  • черен пипер - смлян, на вкус
  • червен пипер - 2 щипки
  • сол
  • маруля - листа за сервиране
  • копър - пресен, за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подгответе морските дарове, като ги почистите, измиете и подсушите. Нарежете калмарите и раците, а пипалата на октопода леко начукайте и нарежете на парчета.

Сложете всички морски дарове да се мариноват за половин-един час във виното, оцета, зехтина, канелата, дафиновия лист, бахара, индийското орехче, червения и черен пипер и сол на вкус. От време на време разбъркайте морските дарове, за да се овкусят равномерно.

След това кипнете вода на котлона и сложете добре отцедените морски дарове да се посварят. Когато са готови отново ги отцедете.

Сгорещете олио в тенджера и изсипете морските дарове. При непрекъснато бъркане ги запържете равномерно, след което долейте малко от маринатата. Похлупете и оставете да се задушават.

Накълцайте 3 скилидки чесън и 1 малък морков и ги добавете към морските дарове и октопода. Оставете да се задушават докато са напълно готови. При нужда доливайте още от маринатата. Поднесете върху листо от маруля и поръсени с малко пресен копър.

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар