ezine.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Шкембе Чорба»Шкембе чорба с кисело мляко

Шкембе чорба с кисело мляко

EfrosiaEfrosia
Джедай
942
4k
10
15k
Шкембе чорба с кисело мляко1 / 2
02/04/2011
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне20 мин.
Готвене130 мин.
Общо150 мин.
Порции6-8
"В някои краища на страната смятат, че истинската шкембе чорба се приготвя задължително с кисело мляко. И въпреки че вкусът се различава от този, на класическата шкембе чорба, приготвена с прясно мляко, си заслужава да я опитате"

Необходими Продукти

  • телешко шкембе - 600 г
  • яйца - 2 жълтъка
  • кисело мляко - 1 кофичка
  • червен пипер - 2 ч.л.
  • сол
  • чесън - 5 скилидки
  • оцет - на вкус
  • червен пипер - лют
  • олио - 120 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Неизчистеното шкембе се попарва във вряща вода за 3 минути и веднага с кухненски нож се остъргва вътрешната страна на шкембето. След това се изчиства и външната страна, като се измиват зацапаните места или се изчистват с нож заедно с ципата. Шкембето отново се измива и се слага в тенджера с със студена вода и се вари на силен огън около около 2 часа и половина.

Свареното шкембе се изважда и се нарязва на парчета. В съд се разбиват жълтъците и киселото мляко. Преместват се на огъня и се бъркат непрекъснато до кипване. Добавят се бульонът и нарязаното шкембе, овкусява се със солта. Шкембето с кисело мляко се вари още около 10 минути. В отделен тиган се запържва олиото с червения пипер и се залива върху готовото шкембе.

Поднесете чорбата с подправка от счукан чесън с оцет и лют червен пипер.

Рейтинг

5 15
4 7
3 7
2 1
1 0
Дай твоята оценка: