ezine.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Ошав»Ошав от сушени плодове

Ошав от сушени плодове

EfrosiaEfrosia
Джедай
9765k1125k
Ошав от сушени плодове
30/03/2011
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4-5
"И да знаете - ароматът и вкусът стават още по-великолепни, ако оставите ошавът да престои поне една нощ"

Необходими Продукти

  • круши - 1/2 ч.ч. сушени
  • кайсии - 1/2 ч.ч. сушени
  • ябълки - 1/2 ч.ч. сушени
  • грозде - 1/2 ч.ч. сушено (стафиди)
  • сливи - 1/2 ч.ч. сушени
  • смокини - 4 - 5 бр., по желание
  • захар - 1 и 1/2 ч.ч.
  • канела - 1 - 2 пръчици
  • лимони - 1 бр., само корите
  • карамфил - няколко зърна
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Най-хубав ошав се приготвя от смесени плодове, но ако нямате от всички, използвайте само каквито имате. Измийте сушените плодове в хладка вода, след което ги залейте с 2 литра. Ако разполагате със смокини, прибавете няколко по желание.

Сложете да се сварят на тих огън. Към полусварените плодове прибавете захарта, канелата на пръчици, карамфилчетата и лимоновите кори, нарязани на парчета. По желание може да оцветите ошава с карамелизирана захар.

Ошавът се вари в емайлиран съд и става по-хубав, ако престои един ден. Поднася се студен.

Рейтинг

4.4
53
41
31
20
10
Дай твоята оценка: