Начин на приготвяне
Вземаме правоъгълна тава, в която ще печем баклавата и я поставяме върху отворените и разгънати кори. С нож режем около съда, така че като редим баклавата корите да влизат точно в него.
Разтопяваме маслото и намазваме дъното на тавата, започваме да редим корите. Разпределяме ги на три части.
След като сме наредили първата част от корите изсипваме половината от смлените орехи като оставим малко за поръсване на баклавата.
Върху тях редим втората част от корите и изсипваме останалите орехи и покриваме с третата. Така наредената баклава режем на правоъгълници.
Заливаме я с разтопеното масло като внимаваме то за проникне навсякъде. Печем във предварително загрята фурна на 200 градуса.
След изпичането й я оставяме да се охлади. Отделно разтопяваме захарта във вода и оставяме да ври за 15 минути. С така приготвения горещ сироп заливаме изпечената баклава.
Покриваме с кърпа и оставяме за няколко часа да попие сиропа. Отгоре поръсваме с орехите.
Коментари