Начин на приготвяне
Нахутът се почиства и се накисва във вода за 24 часа, докато набъбне двойно. Прехвърля се в тавичка и се разстила, покрива се с кърпа и се оставя да покълне за 2 дена, като сутрин и вечер се облива и отцежда внимателно.
Покълналият нахут се бланшира, като се попари с вряла вода. Оставя се за 2 минути така и се отцежда. Може и да не се оставя да покълне, като се изсипе във вряла вода и се вари за около час и половина.
Всички съставки без червеният пипер и подправките по избор се сипват в блендер. Хумусът се мели до хомогенност, а после се овкусява.
Коментари
важното е че е много вкусно, но лично на мен малко множко ми дойде лимона, така че пробвайте първо с 1 или 1,5лимон и чак тогава ако е малко добавете още
И най вече се казва Хомус. Хумусът е нещо друго, вид почва.
Друго значение на: Хумус е малко побългарена дума на гръцката дума Хома - χουμα - почва.
Виждам, че всеки си слага допълнителни неща и подправки в хумуса, според личния вкус и възприятия, което не е лошо.
Оригиналната рецепта се състои от: 250 гр. сварен и обелен нахут. 1 кафяна чашка леко запечен и счукан сусам, сол, 2 скилидки чесън, 1 кафяна чашка зехтин и сокът на 1 среден лимон.