ezine.bg»Рецепти»Солени Печива»Тутманик»Тутманик със сирене и кашкавал

Тутманик със сирене и кашкавал

EfrosiaEfrosia
Джедай
9765k1123k
Тутманик със сирене и кашкавал
05/11/2010
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
1 бр.
"Тутманикът е една от най-обичаните закуски от Българската кухня. Но трябва да опитате този, за да разберете защо!"

Необходими Продукти

  • яйца - 5 броя (заделяме един жълтък за намазване)
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • сода - 1 ч.л. лъжичка
  • прясно мляко - 1 ч.л. лъжичка
  • мая - кубче (около 40 г)
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • брашно - за замесване меко тесто(около 2 кг)
  • масло - около 75 г
  • сирене - около 300 г за поръсване
  • кашкавал - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтвряме маята в топло прясно мляко, а содата угасяме в киселото мляко. Замесваме меко тесто, което се разточва на кора, дебела около 1 пръст. Маже се обилно с разтопено масло, поръсва се със сирене и се навива на руло, като леко се усукват краищата.

Рулото се реже на парчета, които се нареждат в намазана с масло тава. Оставя се да втаса около половин час. Намазва се със запазения предварително жълтък и се слагат да се пекат на 200 градуса.

Малко преди тутманикът да стане готов се ръси с настърган кашкавал.

Рейтинг

4.2
57
44
34
20
10
Дай твоята оценка: