Традиционна бобена салата

EfrosiaEfrosia
Джедай
938
4k
10
14k
12/11/2010
"Традицията повелява Бобената салата да се консумира с много лук и верни приятели !"
Приготвяне120 мин.
Готвене60 мин.
Общо180 мин.
Порции2-4
Сготви+1 точка
14 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо109 735
  • Преглеждания за месеца1400
  • Преглеждания за седмицата189
  • Коментари3 пъти
  • Рейтинг3.8 от 5
  • Сготвена14

Необходими Съставки

  • боб - 500 г едър зрял
  • лук - 1 глава червен, голяма
  • оцет - 4 - 5 с.л.
  • зехтин - 6 с.л., може и олио
  • черен пипер - 1/2 ч.л. смлян
  • сол - на вкус
  • магданоз - няколко стръка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изберете възможно най-едрия сорт боб. Накиснете го за няколко часа в студена вода, после сменете водата с нова и го сложете да се свари на бавен огън. Важно е да не се преварят зърната - трябва да са сварени, но не разкашкани.

Готовият боб се оставя да се охлади заедно с водата, в която е врял. След това се отцежда. Лукът се реже на полумесеци и се намачква със сол. Прибавя се към боба, овкусява се със сол, черен пипер, оцет и зехтин.

Поднесете салатата с накълцан магданоз и маслини по желание.

Комплект 2в1 кухненска ножица с дъска за рязане
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект 2в1 кухненска ножица с дъска за рязане
11.99 лв.
Виж ››

Дребните удобства са тези, които превръщат ежедневното готвене в истинско удоволствие, затова не пропускайте да се сдобиете с този практичен комплект кухненска ножица с дъска

Рейтинг

5 8
4 5
3 6
2 2
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Зорица
Зорица
14.02.2017 13:15
Препоръчвам боба да се накисне във вода и сол поне за една нощ, така няма да се развари при омекване. И водата да се смени на няколко пъти по време на варенето. А ако добавите и лютеница става чудесна салата!
2
0
Ефорсина
Ефорсина
06.02.2015 14:22
Вкусотия!!!
2
0
Илияна Апостолова
Много вкусна салатка :)
3
0