Традиционна бобена салата

ЕфросияЕфросия
Джедай
938
4k
10
13k
12/11/2010
"Традицията повелява Бобената салата да се консумира с много лук и верни приятели !"
Приготвяне120 мин.
Готвене60 мин.
Общо180 мин.
Порции2-4
Сготви+1 точка
13 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо106 890
  • Преглеждания за месеца118
  • Преглеждания за седмицата76
  • Коментари3 пъти
  • Рейтинг3.8 от 5
  • Сготвена13

Необходими Съставки

  • боб - 500 г едър зрял
  • лук - 1 глава червен, голяма
  • оцет - 4 - 5 с.л.
  • зехтин - 6 с.л., може и олио
  • черен пипер - 1/2 ч.л. смлян
  • сол - на вкус
  • магданоз - няколко стръка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изберете възможно най-едрия сорт боб. Накиснете го за няколко часа в студена вода, после сменете водата с нова и го сложете да се свари на бавен огън. Важно е да не се преварят зърната - трябва да са сварени, но не разкашкани.

Готовият боб се оставя да се охлади заедно с водата, в която е врял. След това се отцежда. Лукът се реже на полумесеци и се намачква със сол. Прибавя се към боба, овкусява се със сол, черен пипер, оцет и зехтин.

Поднесете салатата с накълцан магданоз и маслини по желание.

Практична иноксова купа (басан) 24 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Практична иноксова купа (басан) 24 см
7.85 лв.
Виж ››

Иноксова купа за разбъркване и сервиране, с която приготвянето на салата ще е истинско удоволствие. Удобна, практична, лесна за почистване. Благодарение на нежния цвят инкос, купата придава елегантност на трапезата.

Рейтинг

5 8
4 5
3 6
2 2
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Зорица
Зорица
14.02.2017 13:15
Препоръчвам боба да се накисне във вода и сол поне за една нощ, така няма да се развари при омекване. И водата да се смени на няколко пъти по време на варенето. А ако добавите и лютеница става чудесна салата!
2
0
Ефорсина
Ефорсина
06.02.2015 14:22
Вкусотия!!!
2
0
Илияна Апостолова
Много вкусна салатка :)
3
0