Щолен

21/09/2010
Ефросия
отЕфросияНовак301
"Предизвикваме ви тази Коледа да приготвите традиционния немски Щолен и после да разкажете как се е получило "
  • Приготвяне40 мин.
  • Готвене60 мин.
  • Общо100 мин.
  • Порции12-14 парчета
Сготви+1 точка
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо36 950
  • Преглеждания за месеца24
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментари7 пъти
  • Рейтинг4.6 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете леко млякото и го смесете в купа с маята и 1 чаена лъжица захар. Сместа се разбърква и се оставя за няколко минути докато шупне.

В друга голяма купа се пресява брашното със солта, добавят се захарта, подправките и ванилията. Разбъркват се добре, като в средата се прави кладенче и се изсипват охладеното масло и млякото с маята. Замесва се тестото, което се прехвърля върху набрашнена повърхност и се разстила с длани. В тестото се добавят отцедените стафиди, бадемите, след което нарязаните на ситно захаросани череши, портокаловите и лимоновите кори.

Тестото се меси, докато съставките се разпределят равномерно. Слага се в голяма купа намазана с олио, покрива се с фолио и се оставя да втаса за 2 часа и половина.

След като тестото удвои обема си, се изважда от купата и отново се премесва. Разстила се върху леко набрашнена повърхност в овална форма и в средата се слагат парченца марципан. Продава се в по-големите супер маркети.

Оформете щолена, като хванете единия му край и го загънете към срещуположния, така че да покрие марципана. Двата края се слепват и оформеният щолен се полага в намазана тава. Покрива се с кърпа и се оставя отново да втаса за около 1 час.

Щолена се покрива от части с алуминиево фолио, за да се предотврати изгаряне и се слага да се пече за около 1 час в предварително загрята на 180 градуса фурна.

След като щоленът се извади от фурната, се намазва с разтопено масло още докато е топъл. Поръсва се обилно с пудра захар и се оставя да изстине.

Изстиналият щолен се увива добре във фолио, слага се в плик или кутия и се съхранява на хладно място дълго.

Преди да се поднесе отново се поръсва с пудра захар.[подобни рецепти тук]

Рейтинг

5 9
4 4
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (7)

Радомира Михайлова
Хехе,точно по тази рецепта си превих моя щолен миналата Коледа, стана много вкусен.И мнооого сладък, споделих със семейството и свърши за нула време.
1
0
Андрей
Андрей
18.12.2014 20:18
Перфектен !!!!
1
1
Име
Име
09.02.2014 11:49
не искам да бъда груба ама направо ми е невъзможно да се здържа може ли да сте толкова прости.Дългото съхранение е предимство защото можеш да го приготвиш по-рано от КОЛЕДА и да го хапнете по коледните празници,когато ще има да се приготвят още много и сложни рецепти.
2
4

Виж всички коментари или напиши такъв